konst på arbetsplatsen

2 Juni 2020

Att ha konst på kontoret känns, för mig, nästan som en självklarhet.

Published by Maria Modig

Något, som anställd, man tar för givet. Konst på kontoret, stimulerar hjärnan och sinnet, ibland utan att man vet om det.

Jag vet inte hur det är för dig, du som läser – men jag har haft kontor både med och utan konst.

Jag hade en anställning på ett företag som satt i en av de mest kreativa miljöerna i Stockholm, jag kunde knappt sova på söndagskvällarna för jag längtade efter att få kliva in på jobbet. När folk frågade vart jag jobbade svarade jag stolt och jag bjöd över kompisar och familj för att få visa upp min underbara arbetsplats.

Jag jobbade längre timmar och mer effektivt – utan att känna mig trött. Det kom helt naturligt. Även fast det var några år sen jag arbetade där, kan jag än i dag skryta om företaget och arbetsplatsen för nya människor jag möter.

 

Jag tänkte inte på att det var den kreativa miljön...

...som gav mig den här undermedvetna boosten, jag tog den för givet. Självklart var både chefer och kollegor helt underbara, vi blev som en liten familj.

Men är det inte också så, att arbetsmiljön speglar attityden i företaget?

Mina kollegor och chefer var bubbliga, skrattiga, välkomnande och energirika, likaså var miljön vi satt i.

Jag flyttade ifrån min härliga arbetarfamilj och den kreativa miljön - in i en steril bottenvåning.

Jag fick därefter ett erbjudande, ett erbjudande jag inte kunde säga nej till och jag flyttade ifrån min härliga arbetarfamilj och den kreativa miljön – in i en steril bottenvåning.

När jag klev in på kontoret möttes jag av vita golv, vita väggar, vitt tak och vita skrivbord med varsin svart skärm på.

De nya kollegorna som satt i varsitt hörn verkade varken se mig eller bry sig om att säga hej. Så jag satte mig ner på en stol och väntade på att bli mottagen.

Efter några månader kände jag hur en viss stolthet saknades. Både jag och kollegor verkade vantrivas och många föredrog att jobba hemma. Helt plötsligt så kände jag ett tapp i kreativitet.

Jag och min närmsta kollega hade möten på caféer och hotell istället för kontoret. Det blev lättare att hitta energi och inspiration på det sättet. Jag märkte också en avsaknad av stolthet när folk frågade vart jag jobbade – även fast produkten var en oslipad diamant.

Jag och en kollega tog initiativet att ta in min egen gjorda konst och köpa kuddar och blommor för att sätta färg på det sterila kontoret – och hur våra kollegor lös upp när de kom in efter en kvälls arbete!

Helt plötsligt öppnades samtal, skratt och glädje, något vi inte haft på länge och helt plötsligt kändes energin helt annorlunda i rummet. Jag kommer ihåg hur chefen kom till våra skrivbord med ett leende på läpparna ’’vilken fart det är idag!’’

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tror verkligen att konst är något man tar för givet när det finns där och undermedvetet saknar när det inte finns.

Konst är inte bara till för att fylla en tom vägg, konst på arbetsplatsen skapar stolthet och bygger känslan från insidan om ett företag.

Jag uppmanar er som kan, att testa!

Ni kanske vill inreda men är rädda för investeringen, andra prioriteringar ligger i pipen. Då har vi ett förslag till dig.

Just nu kan vi erbjuda att inreda ett rum på ert kontor, ni får helt enkelt låna vår konst, helt kostnadsfritt i en månad för att sedan utvärdera effekten.

Vi är helt övertygade om att något av dessa 4 kommer ske, om inte alla:

  1. Minskad stress hos medarbetare
  2. Ökad produktivitet
  3. Gladare stämning
  4. Skapar en känsla av stolthet

 

Vilken typ av företag är ni?

En levande arbetsmiljö skapar möjligheter, både för medarbetare och kunder.  

Kontakta Maria@modogart.com
för kostnadsfri konstrådgivning eller för mer information om vårt erbjudande


Share this post